Wat bieden we?

Dagopvang voor kinderen

Dagopvang voor kinderen met een zorgvraag

Buitenkans staat voor Rust, Ruimte & Regelmaat. Dit geeft de kinderen een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Vanuit die basis kunnen we veel met elkaar bereiken.

De ervaring leert dat kinderen in deze natuurlijke omgeving weinig nodig hebben om zich te vermaken. Ze pakken een skelter, stappen op een fiets, spelen in het zand, schommelen of leven zich uit op de trampoline. Ook onze boerderijdieren, zoals de hond Boes, eenden, kippen, konijnen en een pony,  vervullen een belangrijke rol in een dagje Buitenkans. En wat is nou spannender dan beestjes als slakken of torretjes zoeken?

Er op uit

Er lekker even op uit, dat doen we geregeld. Naar de watermolen, het bos in of gewoon de omgeving van Haaksbergen verkennen. Daar hoort natuurlijk een picknickstop bij. Nabij onze boerderij, maar wel op veilige afstand (!), ligt een grote recreatievijver. Midden in het groene Park Groot Scholtenhagen. Met kinderen die van vissen houden gooien we daar onze hengels uit. Kortom: talrijk en veelzijdig zijn de mogelijkheden om kinderen sámen met ons gezin te laten genieten van het heerlijke buitenleven. Het hele jaar rond.

Buiten & binnen

Je merkt wel dat we graag in de buitenlucht zijn. Uiteraard heeft Buitenkans ook binnenactiviteiten. Onze grote en gezellige verblijfsruimte is van alle gemakken voorzien en leent zich daar prima voor. Hier kunnen we ook samen eten en drinken. Verder is er een werkplaats. Kinderen die daar voor in zijn kunnen onder deskundige begeleiding leren omgaan met gereedschappen en verschillende materialen.

Activiteiten

Twee onderdelen zijn vaste prik bij Buitenkans. We beginnen met het samen doornemen van de dag. Daarna is het tijd voor het voeren van de dieren en het schoonmaken van de hokken. Ook poep scheppen doen we met z’n allen. De meeste kinderen vinden het leuk om hier bij te helpen. Samen steken we de handen uit onze mouwen. Is dit niet je hobby? Dan bedenken we met elkaar een andere bezigheid voor een goede start van jouw dag.

Met de seizoenen mee

Fijn spelend en tegelijkertijd educatief, zo brengen we de dag door. Rond de boerderij ligt een flinke (moes)tuin. Kinderen die dat leuk vinden mogen zelf zaaien, planten of oogsten. Wanneer de bessen rijp zijn maken we jam. En als de appels van de bomen vallen is het tijd om appelmoes te maken. Er is nog véél meer te doen bij Buitenkans. Zoals bakken, voetballen, een kampvuur maken, timmeren, eikels ploffen. De seizoenen nodigen ons als vanzelf uit om actief te worden. En daar gaan wij én de fantasie van de kinderen in mee.

Bij Buitenkans ligt de nadruk op ontspanning en plezier. Tegelijkertijd ontlasten we zo het gezin dat nu zelf even ruimte heeft voor een leuke vrijetijdsbesteding. Echt wat je noemt een ‘BUITENKANS’ voor iedereen!

Dagbesteding voor jong en oud

Dagbesteding voor 18+ en ouderen met een zorgvraag

Ons doel is het toevoegen van kwaliteit aan het leven van (jong)volwassenen en ouderen met een zorgvraag. Talentontwikkeling én het vermijden van ongewenste druk staan daarbij centraal. Buitenkans ziet zichzelf meer als een groot gezin dan als een zorginstelling. Voor de deelnemers willen we een sfeer van warmte en gezelligheid creëren. En een plek bieden waar ze in hun eigen beleving zinvol bezig zijn. Opdat zij de dagbesteding als een échte werkplek ervaren. Met zijn of haar positieve eigenschappen draagt ieder een steentje bij aan de boerderij.

Verbinding

Hier op het platteland zien we mooie kansen tot verbinding van de natuurlijke omgeving, jongeren en ouderen. Juist de ontmoeting tussen verschillende doel- en leeftijdgroepen kan voor de dagbesteding een meerwaarde vormen. Elkaar helpen, elkaar respecteren, leren van elkaars ervaring. Zo kunnen de deelnemers elkaar aanvullen en versterken.

Activiteiten

Dat de deelnemers affiniteit hebben met het buitenleven vinden we belangrijk, net als de bereidheid om te helpen met allerlei werkzaamheden op de boerderij. Denk aan het verzorgen van de dieren en hun verblijven, tuinieren, klusjes doen op het erf. Maar ook (boeren)boodschappen doen of een huishoudelijk karweitje. Er is hier altijd van alles te doen! Daarbij willen we zo veel mogelijk rekening houden met de individuele wensen en mogelijkheden van de deelnemers. Mede aan de hand daarvan geven wij invulling aan het dagprogramma van Buitenkans. Waarbij iedereen zo veel mogelijk doet wat hij of zij leuk vindt. Verder is er ruimte voor andere activiteiten als wandelen, hout kloven, knutselen, bakken of houtbewerken. En niet vergeten uitstapjes in de omgeving.